Konstens värde

Konst har funnits hos människan i olika former sedan många tusen år tillbaka. Redan på grottmänniskornas tid målades det på grottväggar, vilket människan hittat i senare skeden på sensationella sett. Konsten lever mitt i bland oss och ofta tänker vi nog inte på hur mycket som faktiskt kan räknas som konst.

Konst är rent generellt väldigt dåligt värderad och man förväntas ofta nästan ge bort sina verk gratis. När man lägger fram priser på vad sin konst kostar så får man ofta höra många kommentarer om hur dyrt det är, och ja det är det, men med all rätt. Att äga och ta del av konst skapad av andra är ingen självklarhet och alltså ingenting man bör ta för givet. Att skapa är en process som tar lång tid och kräver mycket kunskap. Det krävs år av träning för att exempelvis kunna måla riktigt bra, och även då tar det lång tid att färdigställa en målning. Konstnärer lägger verkligen ner sin själ i sina verk vilket gör dem unika och värdefulla.

Uttrycket “tid är pengar” kan sammanfatta detta väldigt bra eftersom det krävs så mycket tid för konstverket att faktiskt existera över huvud taget. Vill du köpa konst kommer det alltså inte vara gratis, men du kommer vara ägare av en sak med högt personligt värde för åtminstone konstnären själv. Sluta pruta på konsten. Priset finns trots allt där av en anledning, för annars hade vi förmodligen sparat allt för oss själva. Har man inte råd för stunden kan man alltid be konstnären tinga verket till senare.